23 Nisan 2007 Pazartesi

alaca karanlık kuşağında pırıltılı yaşam

LİMANKÖY'DE BİR BALIKÇI TEKNESİ

  1. Alaca Karanlık Kuşağında Pırıltılı Yaşam
    Denizlerde, gün ışığının ulaşamadığı 300-400 metrenin üzerindeki derinliklerde ışık çıkaran canlılar hüküm sürmektedir. Bu canlılardan çoğunun gözleri, azıcık gün ışığından bile rahat sız olur. [ ve bazı vücut bölümlerini atma yeteneğine sahip çok sayıda jelatinli hayvan bu bölgede yaşar. Dün yanın en uzun canlılarından biri olan ve 40 metreye kadar uzayabilen sifonofor lar da bu hayvanlardan biri. Sifonoforlar aylarını yakalayabilmek için ışık çıkarırlar.
    Daha büyük jelatinli hayvan]arda görülen bir başka biyolüminesans biçimi de mekanik olarak uyarıldıktan sonra gerçekleşir. Suda asılı bekleyen bu canlılar karanlıkta fark edilmezler, ancak su- altında giden araç gibi bir uyarıcı tarafından dokunulduğunda ışık verirler. Bucanlılardan çok sayıda olması halinde, ortalık bir anda Yıldız Savaşları filmleri ne dönebilir.
    Ateşböceklerinin eşleşmek için senkronize ışık vermelerine çok benzeyen eşleşme amaçlı ışık çıkarma olayları denizlerde de gerçekleşir.
    Yeni keşfedilen bir solucan türünde gerçekleşen biyolüminesansda henüz bilinmeyen birçok yön vardır. Çiftler halinde bacakları bulunan, vücudu alt kışıma doğru neden, hareketli ‘e çok hızlı yüzen ha canlının bacaklarının ucunda renkli delikler bulunmaktadır. Canlı, u yarıldığında, bu deliklerden bir sıvı çıkarmaktadır. Düşmanlarından kaçmak için zaman kazandıran bu sıvının içinde san ışık veren yüzlerce küçük çubuk vardır, Bu çubukların ne olduğu ve sıvının içinde ne aradığı henüz çözümlenmemiş sorulardır,
    Çıkarılan ışığın şeklinden hangi canlılara ait olduğu kısmen tahmin edilebilir. Çizgi şeklindeki ışık. balıklar ve mürekkepbalıklarına; damla şeklindeki ışık, denizanaları ve taraklılar gibi jela tinli hayvanlara; boncuk dizisi şeklinde ki ışık, sifonoforlara ve nokta şeklindeki ışık küçük zooplantonlara aittir.
    YAKAMOZ
    Gelelim yakamozun sırrına..Birçoğumuzun ay ışığının sudaki Yansıması sandığı yakamoz, aslında bir hücreli bazı canlıların ,sudaki dansından başka bir şey değildir. Dinoflagellatlar adı verilen bu canlılar, dalgaların kıyıya vurması,geminin geçmesi ve yüzen insanların hareketleri gibi mekanik uyarılardan etkilenerek ışık verirler. Dinoflagellatların verdiği ışık bazı mevsimlerde daha çok olur, çünkü bu mevsimlerde sayıları çok artar (Japonya’da Nocriluca miliaris’lerin n san-mayıs aylarında artmaları gibi). Bu organizmalar ritmik özellik taşırlar, yani sadece geceleri ışık verirler. Okyanuslardaki “red tide” olayını gerçekleştiren
    Noctilııca c Gonyaulax adlı Dinoflagel latlur da bu tip organizmalardır, Bunlar sayıları arttığında, gündüz denizin kırmızı, kahverengi ya da sarı olmasına yol açarlar, geceleri de ışık verirler. Dünya’da üç körfezde bu olay doğal ışık gösterilerine dönüşecek kadar yoğun olarak gerçekleşmekredir. Porto Riko’da Fos foresan Körfezinde ve Jamaika’da İstiridye Körfezinde Pvrodinium baha mense türünün, Kuzey Borneo’da San dakan Körfezinde ise Noctiluca miliaris ve simbiyotiklerinin doğal ışık gösterile görülmeye değer olaylardır. Zuhal Özer (Bilim Teknik)

    DENİZDE “MURPHY KANUNLARI

    No:1 –Her hangi bir şey ters gidebilirse,öyle olacaktır.Buna evrensel terslik kuralıda diyebiliriz fakat temel kural aynıdır.
    No:2 –hiçbir şey göründüğü kadar kolay değildir.
    No:3 –bütün işler düşündüğünüzden dağa uzun sürede biter.
    No:4 –Birkaç işin birden ters gitme ihtimali varsa,içlerinden en çok zarara yol açabilecek olanı ters gidecektir.
    No:5 –her hangi bir işin ters gitmesi için 4 ihtimal olduğunu hesaplayıp tedbir alsanız bile,mutlaka beşinci bir terslik ortaya çıkacaktır.
    No:6 –Eğer işleri kendi haline bırakırsanız,hepsi kötüden en kötüye gidecektir.
    No:7 –Her çözüm,beraberinde yeni sorunlar getirir.
    No:8 –Aptalların bile kullanabileceği bir şeyi hiçbir zaman yapamazsınız,zira aptallar çok zekidir.
    No.9 –“Gülümseyin zira yarın bugünden beter olacaktır.

SEYİR FENERLERİ DİYOR Kİ

KIMIZI KIRMIZIYA,YEŞİL YEŞİLE
BİLKİ EMNİYETTESİN VİYA BÖYLE.

GÖRMÜYORSAN KIRMIZIYI SANCAKTA
NETE BULUN SAHADA YOL HAKKI ONDA.
GÖRMÜYORSAN YESİLİ İSKELENDE,
BIRAK O DÜŞÜNSÜN,YOL HAKKI SENDE
AMA SEN YİNE EMNİYETİ İHMAL ETME.

DÜŞÜNMEK NEYE YARAR “CATIŞMA TEHLİKESİ VAR”
BIRAK TÜZÜKTEKİ KURALLAR VERSİN KARAR
EMNİYETLİ OLMAKTA YOKTUR ZARAR.
İSTER EMNİYETTE OL ,İTER ŞÜPHE DE
DAİMA OLMALI TAM GÖZCÜLÜK DENİZDE.

TEHLİKEDE YOKSA DÖNMEYE MEYDAN
STOP ET,VER GERİ,GİT TORNİSTAN.
GÖRÜYORSAN HER İKİ BORDA FENERİNİ PURUVANDA
GEL SANCAĞA,GÖSTER KIRMIZINI,KALMA ROTANDA.

GÖRÜNCE DENİZDE TEK BİR BEYAZ IŞIK
HEMEN YOL KESMEK ADATİ NE KADAR ŞIK.
BEYAZ FENER ÜSTÜNDE KIRMIZI FENER
GECE DENİZDE BALIK AVI İÇİN GEZER.

KIRMIZI FENER ÜSTÜNDE BEYAZ FENER
ANLA GELİYIR KLAVUZ KAPTAN SEZER.
KIRMIZI FENER ÜSTÜNDE KIRMIZI FENER
BU GEMİDE KUMANDA NE GEZER.